صدور خدمات فنی مدیریت و مالکیت هتل یا خدمات مالی، بهداشتی، کشاورزی و … که تماماً کم و بیش صورت خارجی ندارند. همچنین ممکن است صدور تجهیزات از کشور مبدأ با مشاوره صنعتی همراه باشد (الواداری، ۱۳۸۹).
۲-۱-۲۹ سازگاری تکنولوژی
در صورتی که تکنولوژی وارداتی مطابق با عوامل درونی مانند نیروی انسانی مورد نیاز، اطلاعات و دانش فنی تجهیزات و ماشینآلات لازم و مدیریت و سازماندهی و عوامل بیرونی همچون هماهنگی با زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و فنی سطح تکنولوژی مربوط در کشور گیرنده باشد، مفهوم سازگاری تکنولوژی صدق میکند (دیرمینا، ۱۳۸۲).
۲-۱-۳۰ جذب تکنولوژی
در صورتی که شرایط مناسب جهت انتقال مؤثر تکنولوژی توسط گیرندگان آن ایجاد شود، به طوری که پس از انتقال و در انتهای قرارداد مربوط به آن، گیرنده تکنولوژی قادر به کپیسازی از روی قطعات و شناخت روابط کلی حاکم بر طراحی مجدد و اقتباس از نمونههای موجود که بر مبنای تحلیل و شناخت عمیق تکنولوژی و قوانین ملی طراحی و با هماهنگی با نیازها و شرایط جدید صورت میگیرد، آن گاه میتوان گفت که جذب تکنولوژی صورت پذیرفته است.
در سازگاری تکنولوژی همان طور که گفته شد، برای انتقال مرثر یک تکنولوژی جذب آن لازم است و میبایست تکنولوژی و سازگاری آن با شرایط محیطی گیرنده مورد بررسی قرار داد (رحیمی فاروجی، ۱۳۸۵).
۲-۱-۳۱ انتقال تکنولوژی[۲۴]
انتقال تکنولوژی و صنعتی شدن اجزاء اساسی مفهوم توسعه تلقی میشود. انتقال تکنولوژی به کندن درخت از جایی و کاشتن آن در جای دیگر شباهت دارد. انتقال تکنولوژی به بررسی کافی قبلی درباره جامعهای که تکنولوژی به آنجا انتقال مییابد، محتاج است.
آنکتاد[۲۵] انتقال تکنولوژی را چنین تعریف میکند:
انتقال تکنولوژی یعنی وارد کردن عوامل تکنولوژی خاص از کشورهای توسعهیافته به کشورهای در حال توسعه به منظور قادر ساختن کشورهای فوق در تهیه و به کارگیری ابزارهای تولیدی جدید و گسترش توسعه ابزارهای موجود (آتشگر، ۱۳۷۵).
تعاریف دیگر نیز برای انتقال تکنولوژی بیان میشود:
به دست آوردن مجموعه دانش و فنونی است که جهت تمام امور یا هر یک از موارد تولید، ارائه خدمات، انجام امور تحقیقاتی و طراحی یا نگهداری به کار برده میشود (رحیمی فاروجی، ۱۳۸۵).
انتقال تکنولوژی عبارت است از به کارگیری و استفاده از تکنولوژی در مکانی به جز مکان اولیه ایجاد یا خلق آن و معمولاً هنگامی مطرح میشود که سطح تکنولوژی بین بنگاههای مختلف یکسان نباشد (فقهی فرهمند، ۱۳۸۳).
انتقال تکنولوژی عبارت است از فرآیند کلی عرضه و تقاضای تکنولوژی که گستره ماشینآلات، ابزار و خدمات اطلاعاتی، مهارتها و دانش فنی را شامل میگردد (دیرمینا، ۱۳۸۲).
انتقال تکنولوژی را میتوان جریان جابجایی فناوری از محل ایجاد انتقال به محیط دیگر که در آنجا قابل استفاده باشد، تعریف کرد (سهرابی، ۱۳۸۱).
تعاریفی که غالباً از انتقال تکنولوژی ارائه میشود، نگرش مکانیکی و غیرربط بر آن حاکم است. در آن تعاریف:
انتقال تکنولوژی یک جریان یک طرفه از سوی فروشنده به خریدار است.
انتقال تکنولوژی بیشتر معطوف ابزار، تجهیزات و ماشینآلات است، در صورتی که نگرش پویا و سیستمی میگوید، انتقال تکنولوژی دو طرف دارد: «صاحب تکنولوژی و طالب تکنولوژی» و انتقال تکنولوژی یک جریان رفت و برگشتی بین این دو شکل میدهد. برقراری این جریان را منافع صاحب تکنولوژی و احساس نیاز طالب تکنولوژی موجب میگردد.
نوآوری و بومی نمودن تکنولوژی و ایجاد توازن لازم جهت صدور تکنولوژی جدید به صنعتی دیگر خود موجب دریافت تجربه علمی دیگر است که میتواند تکنیکی جدید را خلق نماید. آنان که در اجرا و عمل با قراردادهای انتقال تکنولوژی سروکار دارند و جریان دائمی بین خود و فروشنده تکنولوژی را شاهد هستند، به دیدگاه سیستمی و تعریفی در آن چهارچوب نیاز دارند، زیرا که واقعیت میگوید: تعاریف استاتیک در قالب نگرشهای مکانیکی عملاً نقشآفرینی قابل توجهی در نگرش و عملکرد مجریان و مدیران انتقال تکنولوژی ندارد. قرارداد مورد مطالعه دائمی باشد، تا در صورت عدم تأمین نیاز با توافقنامهها متمم قرارداد اصلاح گردد.
دیدگاه سیستماتیک میگوید طالب تکنولوژی نباید خود را در چهارچوب قرارداد محدود بداند. چرا که محدود بودن در چهارچوب قرارداد زمینه درونزا شدن تکنولوژی را فراهم نمیکند.
واقعیت میگوید تعاریف غیر پویا و مکانیکی دو عمل نقشآفرینی قابل توجهی را برای مجریان انتقال تکنولوژی ایفا نمیکند. بنابراین میتوان تعریف نمود: انتقال تکنولوژی فرآیندی است که طی یک جریان رفت و برگشتی بین صاحب تکنولوژی و طالب تکنولوژی با انعقاد قراردادی حقوقی شروع و با خلق قابلیت نوآوری در طالب تکنولوژی جریان دائمی مییابد (سهرابی، ۱۳۸۱؛ خادم، ۱۳۸۹).
۲-۱-۳۲ هدفهای عمده ارزیابی تکنولوژی در کشورهای در حال توسعه
ارزیابی مناسب تکنولوژیها به منظور انتقال و همسازی؛
لازمه رسیدن به این هدف، شناسایی آن دسته از تکنولوژیهای موجود در کشورهای توسعه یافته است که تا حدودی قابل تطبیق بوده و چشمانداز با محیط کشورهای در حال توسعه دارند.
گزینش تکنولوژیها برای توسعه؛
این امر مستلزم شناسایی تکنولوژیهای بومی موجود و شناسایی تکنولوژیهای خارجی دیگر سازگار با هدفهای ملی ا
دانلود متن کامل پایان نامه در سایت jemo.ir موجود است |
ست.
مهار تکنولوژیهای مناسب به منظور حفاظت محیط زیست؛
لازمه این کار شناسایی معیارهای اصلاحی به منظور مهار تکنولوژیهای محلی و وارداتی است.
هم فنون موجود ارزیابی تکنولوژی یا باید با عوامل کیفی سروکار داشته باشد و یا با عوامل کمی، ترکیبی از این دو معنی ندارد. بدین ترتیب ما در شرایط واقعی دنیا که هم عوامل کیفی و هم عوامل کمی نقش دارند تحلیلگر سه راه (انتخاب) در پیش دارد:
یک مدل کمی را برای ارزیابی قابل اندازهگیری برگزیند، سپس قضاوت مبتنی به ارزشهای اختیاری منتسب به عوامل کیفی را به آن بیفزاید.
یک مدل کیفی انتخاب کند و یا هر دو دسته عوامل برخورد کیفی داشته باشد.
عوامل کیفی و کمی را به طور جداگانه و با استفاده از مدلهای مناسب تجزیه و تحلیل کند و سپس با گونهای تلفیق نتایج به دست آمده، به تجزیه و تحلیل کلی بپردازد (دیرمینا، ۱۳۸۲).
فرآیند ارزیابی تکنولوژی به سبب وجود فعل و انفعالها با کنشهای درونی بسیار پیچیده بین تکنولوژی و محیط اطراف نیازمند ملاحظه عوامل بسیاری است. فهرستهایی از عوامل شناخته شده وجود دارد که میتوان در ارزیابی به کار گرفت که فهرست ترکیبی از عوامل ارزیابی به شرح ذیل میباشد:
۱-عوامل مرتبط با تکنولوژی؛
بهرهوری فنی (توانایی، قابلیت اتکا، کارایی)
گزینشهای تکنولوژی (انعطافپذیری، مقیاس)
وجود عوامل زیربنایی (پشتیبانی ، خدمات)
۲-عوامل اقتصادی
مکان عمل اقتصادی (هزینه و سود)