۱۰- ابزاری است برای تبدیل منابع طبیعی به کالاهای قابل استفاده و مفید؛
۱۱- وسیلهای است برای تغییر و کنترل شرایط محیطی؛
۱۲- عاملی است برای ایجاد تغییرات اجتماعی؛
۱۳- منبعی است برای افزایش ثروت؛
۱۴- نیرویی است برای اثرگذاری آگاهانه بر فرآیند توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (ضیایی، ۱۳۸۵)
۲-۱-۴ تفاوت علم و تکنولوژی ف/ف
علم و تکنولوژی دو عنصر تأثیرگذار بر یکدیگر میباشند، به گونهای که میتوان تفاوت بین علم و تکنولوژی را به صورت زیر خلاصه نمود:
-اگرچه هدف نهایی هر دو دستیابی به توسعه بهینه انواع منابع است، ولی تلاشهای علمی معمولاً برای ایجاد اطلاعات پایه و بالقوه مفید انجام میگیرد که میتواند به عنوان ابزار جهت استمرار توسعه تکنولوژی مورد استفاده قرار بگیرد. در حالی که دانش علمی به طور کلی مرز نمیشناسد، ولی تکنولوژی کالای قابل مبادله است که عنصر مالکیت و قیمت در آن کلاً تعیینکننده است.
-آفرینش یک دانش تازه برای خلق تکنولوژی جدید لازم است، اگر چه کافی نیست.
– در حالی که فعالیتهای علمی معمولاً بر اساس ارزش ذاتی آنها ارزیابی مینمایند، تکنولوژی با توجه به کمکهای آن به اهداف مورد نظر اقتصادی و اجتماعی یک کشور ارزیابی میشود.
نتیجه آن که امروزه علم و تکنولوژی به نحو غیر قابل تفکیکی با یکدیگر در آمیخته و نقش هدایتکنندهای را در توسعه فراگردهای جدید اقتصادی عهدهدار گردیدهاند (حاج فتحعلیها، ۱۳۸۳)
۲-۱-۵ تعاریف توصیفی از اصطلاحات تکنولوژی
-پیچیدگی تکنولوژی[۸]
استفاده مؤثر از اجزاء چهارگانه تکنولوژی در یک کارخانه یا صنعت به ایجاد شرایط خاص حداقلی نیازمند است (رحمانیان، ۱۳۷۹).
-کمک فنی تکنولوژی
کمک مشترک چهار جزء تکنولوژی به ویژگیهای فرآیند تبدیل را کمک فنی آنها به عملیات تبدیلی (تولید) مینامند (رحمانیان، ۱۳۷۹).
-حداقل پیچیدگی تکنولوژی
در رابطه با تولید هر نوع کالا حداقلی از درجه پیچیدگی در مورد هر یک از اجزاء تکنولوژی را میتوان یافت که تولید کالا در سطح تکنولوژی امکانپذیر است (دیرمینا، ۱۳۸۲).
-حداکثر پیچیدگی تکنولوژی
جهت تولید هر نوع کالا حداکثر پیچیدگی و یا وضعیت ایدهآل جهانی در رابطه با هر یک از اجزاء تکنولوژی قابل شناسایی است که به آن حداکثر پیچیدگی تکنولوژی میگویند (رحمانیان، ۱۳۷۹).
-استراتژی تکنولوژی
استراتژی تکنولوژی در سطح بنگاه را میتوان طراحی تصویری جامع از آینده که جهت ایجاد و توسعه واحدهای لازم برای تشویق، خلق، انتقال و توسعه تکنولوژی و تولید دانش برای تکنولوژی در جهت حل تأمین و تحقق اهداف تعریف نمود. استراتژی توسعه تکنولوژی موجب میشود که برنامهریزی تکنولوژی مناسب با اهداف بنگاه شکل بگیرد.
– تکنولوژی مناسب
تکنولوژی مناسب عبارت است از یک مفهوم از اندیشهها با چهارچوبی که در قالب آن برای توسعه جامعه اندیشه و عمل شود (محنک، ۱۳۷۳).
-تکنولوژی بومی
پس از جذب یک تکنولوژی در صورتی که شرایط مساعد تبلور آن ایجاد شده باشد، تکنولوژی به سطوح بالاتر از آنچه که جلب تکنولوژی مینامیم، انتقال خواهد یافت. در این سطوح گیرنده تکنولوژی با کسب آمادگیهای لازم و ایجاد تواناییهای طراحی قادر به انطباق تکنولوژی وارداتی با شرایط بومی و تغییر و تطابق فرآیندهای تولید و محصول اطلاعات دانش فنی و مدیریت سازماندهی یا شرایط جدید خواهد شد (آذری، ۱۳۷۹).
-رانش تکنولوژی[۹]
یک نوآوری نتیجه تلافی یک فکر جدید تکنیکی با یک فرصت در بازار است. کنش از اینجا آغاز میشود که بازار تا چه اندازه به آن نوآوری تمایل دارد (براون، ۱۳۷۹).
-تکنولوژی تولید مدرن
به مجموعهای پیچیده از کنترلهای کامپیوتری، ماشینهای اتوماتیک، شبکهای از تأمینکنندگان، نیروی انسانی چند مهارتی، کنترل کیفیت و سازمانهای خوب طراحی شده اطلاق میشود (دیرمینا، ۱۳۸۲).
-تکنولوژیهای زیرساختی و یاریدهنده
این نوع تکنولوژی برای شرکت تولیدی مهم هستند و منظور از این تکنولوژیها چیزهایی از قبیل تهویه مطبوع، حمل و نقل داخلی، ارتباطات داخلی و خارجی، تکنولوژی تأمینکنندگان انرژی آب و فاضلاب و مانند آنها است (براون، ۱۳۷۹).
-تکنولوژی گروهی[۱۰]
تکنولوژی گروهی به عمل تولیدی دستهبندی قطعات مشابه در هر خانواده از قطعات اشاره دارد. این مطلب بر سازماندهی کارخانهها در واحدهای تکی (سلولی) ماشینآلات دلالت دارد (سترج، ۱۳۷۸).
-تکنولوژی اطلاعات[۱۱]
عبارت است از شبکههای پیچیدهای از یارانهها، سیستمهای ارتباطات از راه دور و دستگاههای کنترل که به افراد و سازمانها در گردآوری، انتقال، پردازش و بازیابی دادهها و اطلاعات کمک میکند (دیرمینا، ۱۳۸۲).
-تکنولوژی اطلاعاتی پیشرفته
نه فقط در فراهم نمودن خدمات مشارکت دارند، بلکه در استفاده مؤثر از تکنولوژی پیشرفته تولید دارای نقش اساسی میباشند (عسگری، ۱۳۸۳).
-نگهبان تکنولوژی
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید. |