عنوان کامل پایان نامه :
مدل بندی ارتباط بین دارایی های نامشهود و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
قسمتی از متن پایان نامه :
3-10- روش های آماری مورد بهره گیری در پژوهش
برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها و آزمون فرضیه های پژوهش از آمار توصیفی (جدول فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون کروسکال-والیس[1]، ضریب همبستگی جزیی[2] و مدلسازی معادله ساختاری[3]) بهره گیری گردید. در این مطالعه سطح آلفا به اندازه 5٪ تعیین گردید. پس سطح معناداری 95 درصد در نظر گرفته میگردد.
در ادامه تبیین مختصری راجع به سه آزمون مورد بهره گیری (آزمون تفاوت میانگین، تحلیل همبستگی و مدلسازی معادله ساختاری) ارائه میگردد. جدول شماره 3-4 اختصار آزمونهای آماری را نشان میدهد.
3-10-1- آزمون تفاوت میانگین
برای آزمون فرض درمورد میانگینهای جامعه، از آزمون t بهره گیری گردید. همچنین از این آزمون برای مقایسه میانگینهای دو گروه مستقل نیز بهره گیری میگردد (دلاور، 1380: 244). اما زمانی که هدف مطالعه تفاوت میانگینهای بیش از دو جامعه (نمونه) باشد، بهره گیری از آزمونt نامناسب بوده و بایستی تحلیل واریانس یا آزمون F انجام پذیرد. تحلیل واریانس در واقع روشی برای آزمایش تفاوت بین گروههای مختلف دادها یا نمونههاست. این روش کل واریانس موجود در یک مجموعه از دادهها را به دو بخش تقسیم میکند. بخشی از این واریانس ممکن می باشد به خاطر شانس و تصادف ایجاد شده باشد و بخش دیگر ممکن می باشد ناشی از علت های یا عوامل خاصی باشد. از طرف دیگر واریانس موجود ممکن می باشد ناشی از تفاوت بین گروههای مورد مطالعه و یا به خاطر تفاوت موجود در درون نمونهها حادث شده باشد. پس تحلیل واریانس به عنوان روشی تحلیلی با مطالعه مجموع این تفاوتها به تبیین پدیده مورد نظر میپردازد (کلانتری، 1382: 125).
آزمون کروسکال-والیس در واقع معادل تحلیل واریانس یک طرفه بوده و آزمون ناپارامتری می باشد، اما برخلاف آن نیازی به مفروضات آن نظیر اینکه نمونهها از یک جامعه نرمال بدست آمده باشد و یا اینکه انحراف معیار یکسانی داشته باشند، ندارد. آزمون کروسکال-والیس زمانی بهره گیری میگردد که تعداد نمونه ها بیش از دو گروه باشد (کلانتری، 1382: 157).
3-10-2- آزمون ضریب همبستگی
زمانی که هدف پژوهش تعیین ارتباط یا همبستگی دو متغیر می باشد، از این آزمون بهره گیری میگردد. همبستگی بین دو متغیر دارای دامنهای می باشد که از 1- شروع و تا 1+ ادامه دارد. این ارزشهای مـقداری هـمبستگی را، “ضریـب همبستـگی” میگـویند. ضریب همبستگی 1- نشاندهنده همبستگی معکوس و کامل و 1+ نشاندهنده همبستگی مستقیم و کامل می باشد (دلاور، 1380: 231 و 232). همبستگی دارای انواع مختلفی می باشد که در این مبحث نمیگنجد.
همبستگی جزیی با حذف اثرات سایر متغیرها تنها روابط بین دو متغیر را مورد مطالعه قرار میدهد. به بیانی دیگر در این آماره با ثابت نگهداشتن اثرات سایر متغیرها، تنها ارتباط یک متغیر وابسته با یک متغیر مستقل سنجیده میگردد. پس هر ضریب هبستگی جزیی ارتباط یک متغیر را با متغیر وابسته، مورد توجه قرار میدهد. با در نظر داشتن اینکه در این مطالعه اثر 3 متغیر مورد کنترل قرار میگیرد، همبستگی جزیی ضریب نوع سوم[1] نامیده میگردد (کلانتری، 1382: 112و 113)
[1] – Third Order Coefficient
[1] – Kruskal-Wallis Test
[2] – Partial Correlation
[3] – Structural Equation Modeling (SEM)
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف پژوهش:
با در نظر داشتن سوالهای مطرح شده در بخشهای پیشین، اهداف این مطالعه به تبیین زیر می باشد:
- مطالعه اهمیت گزارشگری داراییهای نامشهود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،
- اندازهگیری اقلام “نامشهود ثبت نشده” شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با در نظر داشتن ارزش بازار این شرکتها،
- مطالعه تاثیر ارزش اقلام “نامشهود ثبت نشده[1]” بر عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،
- مطالعه تاثیر داراییهای “نامشهود ثبت شده” بر عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،
- ارائه پیشنهادهایی در خصوص شناسایی و یا عدم شناسایی اقلام نامشهود و اصلاح عملیـات گزارشـگری شـرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
- مدلبندی ارتباط بین داراییهای نامشهود و عملکرد به مقصود پیشبینی عملکرد.
این اهداف هم برای کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و هم برای هر صنعت دنبال خواهد گردید.
[1]– Unregistered Intangibles