عنوان کامل پایان نامه :
ارتباط ریسک شرکت و نوسانات سود جامع
قسمتی از متن پایان نامه :
1.3 اهمیت و ضروت انجام پژوهش
بیانیه شماره 130 استانداردهای حسابداری مالی آمریکا و در پی آن بیانیه مفاهیم شماره شش آمریکا به دنبال یک بحث بلندمدت بین مفهوم سود (زیان) جامع و سود خالص در حرفه حسابداری ارائه گردید. این بحث از دهه 1930 تاکنون یکی از بحثهای مهم در تدوین استانداردهای حسابداری بوده می باشد (سعیدی ولاشانی، 1384) و مباحثههای زیادی نیز در خصوص لزوم ارائه صورت سود (زیان) جامع در یک صورت عملکرد واحد وجود داشته می باشد. همانطور که در قسمت قبل نیز اظهار گردید، مخالفان ارائه صورت سود (زیان) جامع در یک صورت عملکرد واحد بر این باور بودند که گنجاندن “سایر اجزای سود جامع” همراه با نتایج کسب و کار اصلی، بهره گیریکنندگان از صورتهای مالی را به اشتباه میاندازد و به سوءتعبیرهای مهمی از عملکرد یک شرکت منجر میگردد. آنها همچنین معتقد بودند، تفاوت نوسانات سود جامع با سود خالص که ناشی از موارد تحققنیافته می باشد، به افزایش ریسک شرکت و کاهش قیمت سهام منجر میگردد (IASB,2009، بند 40).
پس، لازم می باشد تا با انجام تحقیقی به این سوال پاسخ داده گردد که آیا تفاوت نوسانات ایجاد شده در سود، در اثر گزارشگری سایر اجزای سود جامع در انتهای صورت سود (زیان) دوره، بهره گیریکنندگان از صورتهای مالی را در تعیین عملکرد واقعی شرکت به اشتباه میاندازد یا خیر. از این رو، با انگیزه ارزیابی اظهارنظرهای مخالف با گزارشگری سود جامع در یک صورت عملکرد، بر آن شدیم تا به مطالعه ارتباط ریسک شرکت و نوسانات سود جامع بپردازیم.
تحیقهای قبلی در مورد نوسانات سود جامع، عموماً حسابداری ارزش منصفانه را در صنعت بانکداری مطالعه میکردند (بارث[1](1994)، بارث و همکاران (1996) و هادر[2]و همکاران (2006)). اما شواهد کمی در مورد نوسانات سود جامع و پیامدهای آن برای شرکتهای غیرمالی وجود داشت. از این رو با در نظر داشتن این موضوع، شادوالی خان (2012) به مطالعه نوسانات سود جامع در سطح شرکتهای غیرمالی پرداخت. از طرفی با عنایت به این موضوع که در خصوص نوسانات سود جامع و تأثیر آن بر ریسک و قیمت سهام شرکتها تاکنون تحقیقی در ایران انجام نشده می باشد، تصمیم بر آن گردید تا پژوهشهای پیشین، با فراهم کردن شواهدی از شرکتهای غیرمالی در ایران، مجدداً مورد مطالعه و بازنگری قرار گیرند.
ضمناً نتایج این پژوهش میتواند شواهدی در خصوص اینکه آیا بهره گیریکنندگان با ارائهی نوسانات سایر اجزای سود جامع در ذیل صورت سود (زیان) دوره به اشتباه میافتند یا خیر ارائه کند. همچنین، نتایج این پژوهش میتواند در زمینه ارائه صورت سود (زیان) جامع در یک صورت عملکرد واحد و نه دو صورت جداگانه، مفاهیم مهمی برای سازمان حسابرسی، به عنوان مرجع تدوینکننده استانداردهای حسابداری، به همراه داشته باشد و نیز به نگرانی مخالفان ارائه صورت سود (زیان) جامع در یک صورت عملکرد واحد، با ارائه دلیل، پاسخ مناسب دهد. نتایج این پژوهش همچنین می تواند در متناسبسازی استاندارد حسابداری بینالمللی شماره 1 و استاندارد حسابداری شماره 6 ایران مفید باشد.
[1]. Barth
[2]. Hodder
سوالات یا اهداف پایان نامه :
پرسش های پژوهش:
براساس مطالعات اکتشافی و مطالب مطرح شده و پرسش آغازین ارائه شده در قسمت انتهایی اظهار مسئله پرسشهای زیر قابل طرح می باشد:
- آیا سود جامع نسبت به سود خالص نوسان بیشتری دارد؟
- آیا نوسانات سایر اجزای سود جامع[1] با ریسک بازار شرکت ارتباط معنیداری دارد؟
- آیا نوسانات سایر اجزای سود جامع با قیمت بازار سهام شرکت ارتباط معنیداری دارد؟
- آیا سود خالص نسبت به سود جامع قدرت پیشبینی بیشتری برای پیشبینی جریان وجه نقد عملیاتی دوره بعددارد؟
- آیا سود خالص نسبت به سود جامع قدرت پیشبینی بیشتری برای پیشبینی سود خالص دوره بعد دارد؟
[1] . در این پژوهش معیار محاسبه نوسانات سایر اجزای سود جامع برابر می باشد با مابه التفاوت نوسانات سود جامع و سود خالص.