عنوان کامل پایان نامه :
مدل بندی ارتباط بین دارایی های نامشهود و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
قسمتی از متن پایان نامه :
3-6- مدل پژوهش
شکل شماره 3-1 مدل نظری این پژوهش را نشان میدهد. همان گونه که در فصل 2 اظهار گردید، این مطالعه از “تئوری مبتنی بر منابع” بهره گیری میکند.
در تئوری مبتنی بر منابع، شرکتها به عنوان منابع منحصر به فردی از داراییهای فیزیکی نامشهود و قابلیتها مطرح میشوند. هیچ دو شرکتی شبیه هم نیستند، زیرا دارای مجموعهای از تجارب یکسان، داراییها و مهارتهای مشابه نبوده و بر مبنای فرهنگ سازمانی مشابه ایجاد نشدهاند. این داراییها و قابلیتهای یک شرکت می باشد که تعیین میکنند چگونه یک شرکت فعالیتهای عملکردی خود را به گونه کارآ و موثر انجام میدهد (کینگیو[1]، 2004: 22).
در این تئوری بر ارتباط بین منابع داخلی، استراتژی و عملکرد شرکت تاکید میگردد. همچنین این تئوری ریشه در متون اقتصاد سازمانی نیز دارد که با نظریات ریکاردو (1817) در مورد تئوریهای سود و رقابت در ارتباط بوده و منابع داخلی شرکت به عنوان عامل اصلی موفقیت در رقابت محسوب میشوند (رایت[2] و همکاران، 1994: 302).
در حال حاضر، تئوری مبتنی بر منابع به عنوان جنبه نظری غالب در متون مدیریت استراتژیک نیز مطرح می باشد و بر ویژگیهایی از شرکت متمرکز می باشد که به عنوان محرکهای اساسی عملکرد در نظر گرفته میشوند. این تئـوری اهمـیت اقـلام نامشـهودی از قبیل مشتریگرایی و دانش سازمانی را نیز شناسایی میکند (بیهارادواج، 2000: 170). پژوهشگران بسیاری (مانند رایت و همکاران، 2001؛ شرودر[1] و همکاران، 2002؛ ریاحی بلکویی[2]، 2003؛ کور و ماهونی[3]،2004 ؛ ری[4] و همکاران، 2005؛ ریوارد[5] و همکاران، 2006؛ نیوبرت[6]، 2007 و 2008؛ سان و تیسه[7]، 2009؛ نس[8] و همکاران، 2010؛ بارنی و رایت، 2011؛ هانت و دیویس[9]، 2012؛ شاو[10] و همکاران، 2013 و نایبرگ[11] و همکاران، 2014) از این تئوری در مطالعات خود بهره گیری نمودهاند. بعلاوه، این تئوری برخلاف تئوری های سازمان صنعتی، که مزیت رقابتی را حاصل عوامل بیرونی سازمان می دانند، مزیت رقابتی را حاصل منابعی درونی سازمان دانسته، و براین نکته تأکید می کند که سازمان ها به دلیل ناهمگن بودن منابعی که در اختیار دارند، می توانند به مزیت رقابتی پایدار دست پیدا کنند (یداللهی فارسی و حسینی،1386: 71).
منابع به همه داراییها، قابلیتها، فرآیندهای سازمانی، خصوصیات شرکت، اطلاعات، دانش و غیره اطلاق میگردد که توسط یک شرکت کنترل میگردد و شرکت را قادر میسازد تا استراتژیها را درک و اجرا کرده و اثربخشی و کارآیی خود را بهبود بخشد (بارنی، 1991: 101). بارنی (1991) چهار مشخصه مهم برای اینکه بتوان منابع را به عنوان مزیت رقابتی در سازمان بشمار آورد، ذکر کرده می باشد: 1- ارزشمندی 2- کمیابی 3- تقلیدناپذیری و 4- جانشین ناپذیری که این موارد به صورت کامل در فصل 2 تبیین داده گردید.
با در نظر داشتن اینکه تمامی این ویژگیها از مشخصههای داراییهای نامشهود هستند، پس در این پژوهش از تئوری مبتنی بر منابع، برای ارتباط بین داراییهای نامشهود ثبت شده و اقلام نامشهود ثبت نشده و عملکرد مالی شرکتهای مورد مطالعه، بهره گیری گردید.
[1] – Schroeder
[2] – Riahi Belkaoui
[3] – Kor & Mahoney
[4] – Ray
[5] – Rivard
[6] – Newbert
[7] – Sun & Tse
[8] – Nath
[9] – Hunt and Davis
[10] – Shaw
[11] – Nyberg
[1] -Qingui
[2]– Wright
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف پژوهش:
با در نظر داشتن سوالهای مطرح شده در بخشهای پیشین، اهداف این مطالعه به تبیین زیر می باشد:
- مطالعه اهمیت گزارشگری داراییهای نامشهود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،
- اندازهگیری اقلام “نامشهود ثبت نشده” شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با در نظر داشتن ارزش بازار این شرکتها،
- مطالعه تاثیر ارزش اقلام “نامشهود ثبت نشده[1]” بر عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،
- مطالعه تاثیر داراییهای “نامشهود ثبت شده” بر عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،
- ارائه پیشنهادهایی در خصوص شناسایی و یا عدم شناسایی اقلام نامشهود و اصلاح عملیـات گزارشـگری شـرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
- مدلبندی ارتباط بین داراییهای نامشهود و عملکرد به مقصود پیشبینی عملکرد.
این اهداف هم برای کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و هم برای هر صنعت دنبال خواهد گردید.
[1]– Unregistered Intangibles